Benvolguts/des,

La mil·lenària ciutat de La Seu d'Urgell, als Pirineus catalans, té una tradició de més de 50 anys en l’organització de competicions de piragüisme d'aigües braves, que van tenir l’exponent màxim amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 on es va construir el canal d’aigües braves del Parc del Segre, senyal d’identitat d’una ciutat fortament vinculada al piragüisme. Des d’aleshores hem acollit a casa nostra desenes de competicions internacionals, destacant els Mundials de 1999 i 2009, un Campionat d’Europa i 18 Copes del Món ICF, incloent les finals del circuit mundial dels dos darrers anys.

I en aquest campionat és la primera vegada que s’organitzen “tres Mundials en un”, ja que del 29 de juny al 6 de juliol Sort va acollir el Campionat del Món de Freestyle (Estil Lliure) i ara la Seu d’Urgell és l’escenari dels Campionats del Món d’Eslàlom Olímpic i de Descens.

Aquests dies acollim amb molt d’orgull més de 500 palistes de 60 països, en un espai privilegiat al món per a l’entrenament i la competició de piragüisme, i en un campionat on es decidiran el 80% de places per a la competició d’eslàlom dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Per tant, la qualitat i l’exigència esportiva serà màxima. Tanmateix, a tots els visitants que ens acompanyeu, i que estem segurs que gaudireu d’una excel·lent competició, la ciutat us obre les portes perquè descobriu  una catedral romànica única, un centre històric encisador i un seguit d’ofertes culturals, gastronòmiques, esportives i lúdiques com no us havíeu imaginat mai.

A tots i totes, visitants i esportistes, us donem la més cordial benvinguda. Als visitants us desitgem que gaudiu tant de la competició com de la ciutat. Als esportistes, tota la sort i els encerts del món, us acompanyarem amb el nostre escalf per tal que sentiu els nostres ànims perquè tot el vostre esforç per arribar fins aquí us doni els fruits esperats.

Benvinguts tots i totes als Campionats del Món de Piragüisme d'aigües braves del 2019.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Alcalde de la Seu d’Urgell



L’esport català es prepara per viure un moment molt especial amb el Campionat del Món de Piragüisme d’Eslàlom i Descens-Sprint de la Seu d’Urgell, un esdeveniment de primera magnitud al nostre país, que compta amb clubs referents a Catalunya, a l’Estat i a nivell internacional en la promoció d’una modalitat amb llarga tradició a casa nostra.

La presència d’uns 800 esportistes buscant un preuat títol mundial i una plaça pels Jocs de Tòquio en categoria masculina i femenina fa preveure un campionat espectacular i d’alt interès esportiu, amb un protagonisme destacat per als palistes catalans, figures destacades d’aquesta modalitat.

Estic convençut que aquests dies el món serà testimoni del prestigi del nostre piragüisme. Un país esportiu com Catalunya necessita presentar-se fora amb les millors gales, i podem presumir dels nostres piragüistes, els consagrats i els que pugen amb força, i d’un escenari com el Parc Olímpic del Segre, amb unes instal·lacions mítiques que tant van enlluernar el planeta en els Jocs de Barcelona’92 i que ara acullen una nova competició de primera línia.

Vull agrair de manera especial l’esforç que han fet el comitè organitzador, les federacions implicades, les institucions, els patrocinadors i els tan necessaris voluntaris. Tots plegats hem de treballar junts per fer que aquest Mundial sigui recordat per l’èxit organitzatiu i esportiu al llarg dels cinc dies de competició.

Queda lluny aquell 1980, quan a Catalunya s’organitzava la Copa d’Europa d’aquest esport i els nostres rius iniciaven una vocació internacional en l’àmbit esportiu que s’ha consolidat amb el pas del temps. Gairebé 40 anys després, el Pirineu repeteix com a seu i ho farà a la Seu, una localitat dotada d’una tradició i un prestigi organitzatiu més que consolidat després de les reeixides experiències com a amfitriona d’uns Jocs Olímpics, de tres Campionats del Món, d’un Campionat d’Europa i de 18 Copes del Món, a banda de molts altres esdeveniments.

La Seu d’Urgell i el Pirineu català sortiran beneficiats i reforçats d’aquest Campionat del Món, però també Catalunya, que allargarà la seva dolça relació amb el món del piragüisme i promourà aquesta modalitat. Des de fa molt temps, ens posicionem al món traient pit de la força del nostre teixit esportiu i dels constants èxits en multitud de modalitats. Ara, gràcies a la repercussió internacional d’aquestes proves, ens mostrarem com un país esportiu modern i avançat, que entén l’esport com un factor de progrés social, econòmic i nacional.

Dono la benvinguda als participants i visitants d’aquesta cita tan rellevant i desitjo molta sort als palistes, esperant que gaudeixin durant la seva estada de l’hospitalitat i la riquesa cultural del nostre país. Des de la Generalitat, valorem el paper d’aquesta competició en el foment del turisme esportiu a casa nostra, per la qual cosa hi donem ple suport, conscients també que generarà una despesa molt ben rebuda per a l’economia de la Seu i el conjunt de l’Alt Urgell.

El públic podrà veure en directe al Parc del Segre, un referent mundial de les especialitats d’eslàlom i descens en aigües braves, els millors especialistes de tots els països, i estic convençut que l’alt nivell de la competició ajudarà a rellançar aquesta modalitat a Catalunya, a augmentar-ne la base i a consolidar el Pirineu com un pol d’atracció per a la seva pràctica.

Juntament amb les proves d’estil lliure que es realitzaran a Sort al juliol, en la primera vegada que es concentren les tres modalitats del piragüisme d’aigües braves en una mateixa cita esportiva, el Campionat del Món de Piragüisme d’Aigües Braves La Seu-Sort posicionarà aquest estiu Catalunya com el centre neuràlgic mundial d’aquest esport. Animo tothom a gaudir al màxim del que serà, sens dubte, un gran espectacle.

Gerard M. Figueras i Albà
Secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física



L’any 2019 el piragüisme d’eslàlom va a celebrar el 40è Campionat del Món Senior. El primer a Ginebra fa setanta anys el 1969.

Aquesta competició associada al Campionat del Món de descens-sprint també a La Seu, conjuntament amb el Campionat del Món d’Estil Lliure previst a Sort, acull la competició de les tres disciplines ICF en aigües braves en els Pirineus catalans, seguint dècades de tradició piragüista en els rius Noguera Pallaresa, Segre i Valira.

Aquesta serà la tercera vegada que el Campionat Mundial d’Eslàlom s’organitza en le Parc Olímpic del Segre, seu dels Jocs Olímpics de Barcelona, en els que es va introduir la disciplina en el programa olímpic. El canal combina alta qualificació amb sostenibilitat i medi ambient, als peus del centre històric de la població.

El resultat del Campionat d’Eslàlom serà classificatori global per la quota d’atletes que podran participar en els Jocs Olímpic de 2020, programats a Tokio, al Japó. En conseqüència la competició és un gran repte esportiu.

La Seu d’Urgell es un bon exemple de llegat de competició, per promoure el desenvolupament esportiu de la canoa i el benestar econòmic i social a través de les activitats de lleure i la presència en internet i la difusió en TV.

En nom de la Federació Internacional de Canoa, agraeixo als participants, als àrbitres, als organitzadors, les Institucions i Patrocinadors el que hagin fet possible l’esdeveniment. Els desitjo a tots una bona competició i animo una vegada més a la TV, internet i als Mitjans de Comunicació a cobrir i distribuir per tot el món aquestes meravelloses disciplines esportives de la canoa eslàlom i del descens-sprint.

José Perurena
President de la Federació Internacional de Canoa
Membre del Comitè Olímpic Internacional




Benvolguts amics en l’esport,

En nom de la Real Federació Espanyola de Piragüisme tinc el plaer de convidar-vos al Campionat del Món Senior en canoa eslàlom i descens-sprint, a la Seu d’Urgell des del 25 al 29 de setembre de 2019.

Els membres del Comitè Organitzador expressen la seva gratitud a la Federació Internacional de Canoa per la confiança en la nominació de la Seu d’Urgell i el Parc Olímpic del Segre com a seu d’aquests importants esdeveniments. Esperem assumir la gran responsabilitat amb la nostra millor dedicació i coneixements. La Seu d’Urgell es un centre tradicional en aigües braves, que una vegada més ofereix la seva hospitalitat als atletes, àrbitres i als membres de les Federacions. Aquest serà el quart Campionat Mundial de slalom, després del Junior 1988 i el sènior de 1999 i 2009.

Els dies gloriosos de 1992 amb els Jocs Olímpics de Barcelona, en els que aquesta disciplina va entrar al programa olímpic, foren un significatiu pas endavant pel futur de la competició en canoa.

El Parc Olímpic del Segre, en un bell entorn, ofereix dos canals de competició que compleixen tots els requeriments per a cada disciplina, amb l’apropiada tecnologia per deslliurar uns justos resultats i una espectacular imatge televisiva en benefici de la difusió de l’esport.

En nom del Comitè Organitzador, agraeixo a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Diputació de Lleida, el Consell Català de l’Esport de la Generalitat i el Consell Superior d’Esports del Govern d’Espanya, patrocinadors i companyies subministradores pel seu continuat suport.

Desitjo el millor per als atletes, entrenadors, dirigents, federacions, periodistes, àrbitres, treballadors, voluntaris i membres de seguretat, per la seva entrega per oferir un bon campionat i un esdeveniment espectacular pel públic en general.

Que tots tinguin uns dies profitosos.

Juan José Roman Mangas
President de la RFEP i president del Comitè Organitzador




Com a president del Club Cadí Canoë Kayak, és un plaer donar-vos la benvinguda al Mundial de Piragüisme que es disputa a la Seu d’Urgell, per tercera vegada després dels JJOO del 1992, tot just un any abans de la gran cita de Tokyo 2020. Aquesta vegada, se celebra de forma compartida: Sort -en la modalitat d’estil lliure- i la Seu d’Urgell -en les modalitats d’eslàlom i descens. En un radi d’uns 50 km, es trobarà el bo i millor de l’elit mundial del piragüisme d’aigües braves.

El Club Cadí Canoë Kayak, amb 55 anys d’història, sempre ha destacat per una gran tasca de formació de piragüistes i per l’organització de proves. Per a tots nosaltres, aquest Mundial comporta un il•lusionant repte, tant des del punt de vista esportiu com organitzatiu. Hi hem posat tot el nostre esforç i treball perquè no només sigui un èxit esportiu sinó perquè tots els participants puguin gaudir de totes les activitats programades i gaudeixin de la seva estada. Estem segurs que, tal com va passar al 1999 i al 2009, aquest any serà altre cop un èxit, que ens ha de servir per continuar estant presents en el calendari internacional.

Des del Comitè Organitzador s’ha tractat que esportistes, àrbitres i directius de totes les federacions que vinguin a la Seu d’Urgell tinguin una confortable estada, i confiem que tots els seus acompanyats es trobin com a casa seva i gaudeixin d’aquest gran espectacle que és un mundial de piragüisme.

Agraïm al Consejo Superior de Deportes, a la Real Federación Española de Piraguismo, a la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Lleida i a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la inestimable ajuda i confiança que ens han donat per fer que la Il•lusió d’organitzar un mundial pugui ser una realitat.

Agraïm també l’ajuda a tots els patrocinadors que, amb el seu suport econòmic, fan possible moltes de les necessitats que comporta l’organització d’una competició d’aquest nivell.

Desitjo que tots gaudiu molt d’aquest Mundial i molta sort a tots els participants! Que aquests 5 dies a la Seu d’Urgell siguin una festa per a tots i l’antecedent de nous i grans reptes per a la nostra ciutat.

Marc Vicente
President Club Cadí Canoë Kayak